Viking Loton onnennumero

Viking Loton onnennumeroViking Lotto on yhteispohjoismainen lotto-peli, jota on pelattu vuodesta 1993 alkaen. Nykyään sitä pelataan myös Baltian maissa, jotka tulivat mukaan 2000-luvun puolella (2011). Viking Lotto on periaatteessa aivan samanlainen lotto-peli, kuin suomalainen vuodesta 1971 lähtien pelattu Lotto, tai esimerkiksi Euro Jackpot. Viking Lotossa on kuitenkin muutamia eroja suomalaiseen Lottoon nähden, ja siinä valitaan esimerkiksi numerot väliltä 1 – 49. Suurin ero on kuitenkin Viking Loton niin sanottu onnennumero. Se on lisäoptio, jonka avulla päävoiton suuruutta voidaan entisestäänkin kasvattaa.

Onnennumeron idea

Onnennumero otettiin käyttöön vuonna 2003, tarkemmin sanoen kierroksella 34 / 2004. Kyseessä on eräänlainen lottopelin yhteydessä pelattava Jackpot-arvonta. Se toimii niin, että joka kierroksella arvotaan yksi numero väliltä 1 – 49 (ennen virallista lottoarvontaa), tällä tavalla saadaan ko. kierroksen onnennumero. Jos onnenumero sitten esiintyy varsinaisessa Viking Loton voittorivissä arvotun kuuden numeron joukossa, arvotaan täysosuman saaneiden kesken vielä ylimääräinen voittopotti. Mikäli onnennumero ei löydy loton voittoriviltä, kerryttää se seuraavan kierroksen voittopottia. Entä kuinka todennäköistä onnenumeron saaminen sitten on? Sen todennäköisyys on 1:8, eli prosentein ilmaistuna 12,5 %.

Onnennumeroon osallistuvat maat

Eräs asia, joka tekee onnenumeron arvonnasta kuitenkin hieman mutkikasta, on se, että se ei ole käytössä kaikissa Viking Lottoon osallistuvissa maissa: Ruotsi ja Viro ovat nimittäin onnennumeroarvonnan ulkopuolella. Näin ollen onnenumero toteutuu vain, jos täysosumarivi(t) on pelattu Suomessa, Norjassa, Tanskassa, Islannissa, Latviassa tai Liettuassa. Näin ollen maat ja paikat, kuten Romanian Bukarest, eivät ole mukana. Enemmistö maista on siis joka tapauksessa mukana onnennumeroiden arvonnassa. 

Onnennumero – voittoa voiton päälle!

Onnennumeron idea on siis tarjoa vielä ylimääräinen potti jo täysosuman saaneille pelaajille. Kyseessä ei siis ole keino, jolla voisi lisätä omaa voittotodennäköisyyttään tai saada jonkinlaisen pienen ”lohdutusvoiton”, vaan pikemmin onnenumeron avulla voidaan kartuttaa voittopottia entisestään. Jotkut pelaajat ehkä vierastavat tällaista tai pitävät sitä hieman turhana, mutta joka tapauksessa onnenumero on varsin suosittu niissä maissa, joissa se on käytössä, ja toki sen ovat napanneet jo lukuisat lottovoittajat niin Suomessa kuin muissakin maissa. Mielenkiintoista on myös huomata, että kotimaiseen lottoon ja moneen muuhunkin rahapeliin on aivan hiljattain lisätty niin sanottu ”tuplaus” – idea on pääpiirteissään sama kuin onnennumerossa, mutta koska jälkimmäisessä voittopottia kerrytetään, saattaa siinä saada hyvin suuriakin voittoja, enemmän kuin pelkässä voiton tuplauksessa. Onnenumero tuo ikään kuin ”voittoa voiton päälle”.